Eten chez Twan

Een collectie recepten om samen te koken. Deze collectie is gestart toen Twan graag meer recepten wilde leren om met Theresa te maken in het thuisrestaurant.

Alpenpasta

Het blik lag helemaal op de bodem van de grote rugzak, nauwelijks vervormd, maar wel duidelijk een reis meegemaakt. 'Les crozets' stond erop, en het bleek te gaan om een blik gevuld met gedroogde Franse pasta. Twan had het gevonden in een bergdorp, vlak voor hij aan zijn bergtochten was begonnen. Dit kadootje had dus ook bergen weten te beklimmen [...]

Knoflooksaus

Twan houdt van knoflooksaus, en dat kan ik zeker ook maken. Het is zelfs heel makkelijk, zolang je een knoflookpers hebt. Als je het zelf maakt, kan je een veel sterkere smaak teweeg brengen dan de sauzen uit de supermarkt. Daarnaast is hij een stuk romiger. Dankzij alle knoflook is de saus redelijk lang houdbaar (1-2 weken?), dus ik maak vaak [...]

Pasta met tomaten-mascarponesaus

Spaghetti is mijn lievelingseten. Een simpele saus die zelf te maken is tomaten-mascarponesaus. Dit gaat als volgt: Ingrediënten (voor 3 personen): 500g (roma)tomaten 2 grote uien een bak mascarpone (200g) een paprika 300g pasta olijfolie, zout, peper basilicum Bereidingswijze: Snij de uien Snij de tomaten in grove blokken Bak de uien eer [...]

Zeewierstoofpot

Ingrediënten gedroogde zeewier, een zachtkokende zeewiercake gedroogde Chinese paddestoelen, 7 a 8 stuks Tofu, een groot blok Bereiden Laat ongeveer een derde van de zeewier cake wellen in warm water voor minstens een half uur, langer is beter. Laat de paddestoelen ook wellen in ongeveer 150ml water. Breng de zeewier met de paddestoelen aan [...]

Gestoomde broodjes

Twan heeft met Kerst het deeg van gestoomde broodjes gemaakt. Theresa heeft de vulling gemaakt. Het was een leuke bezigheid en echt teamwerk. In Nederland staan gestoomde broodjes bekend als ‘broodje bapao’, een naam afgeleid van het Indonesische `bakpao’. Bakpao betekent letterlijk broodje vlees, dus op een of andere manier is daar een extr [...]

Gewokte Chinese groentes met knoflook

Wokken doe je snel op hoog vuur. Groenten blijven dan lekker knapperig. Wel moet je er met je aandacht bij zijn want het gaat hard. Chef Twan heeft laatst groenten van bij de Chinese supermarkt gewokt. Op de foto is de groente te zien die in Nederland als morning glory of als kankun verkocht wordt. We hebben deze groente op de simpelste traditione [...]

Kokkels uit de Waddenzee

Een ware delicatesse uit het hoge noorden met een uitgesproken eigen smaak. Kokkels komen van nature voor in de Waddenzee, waar ze nog steeds gevonden worden. Hoe verser ze zijn, hoe beter. Dan zijn ze sappig met het zilte zeewater in zich opgenomen. Bij verschillende visboeren kun je ze vers krijgen. Als je ze kookt, lijkt de bereiding erg op die [...]

Hotpot

Bij Chinees hotpotten staat er een pan kokende bouillon op tafel. Vervolgens laat je de gewenste ingrediënten in de pan vallen. Na korte tijd koken vis je ze eruit en eet je ze met een sausje. De hotpot, ofwel Chinese fondue, schijnt ontstaan te zijn in de Sichuan provincie. De cuisine uit deze provincie is kenmerkelijk bijzonder pittig. Het hotpo [...]

Mosselen koken

“Moules frites”, weer een klassieker uit de Franse keuken en eigenlijk vrij makkelijk zelf te maken. In deze les bereiden we een simpele variant met voorgesneden groente en friet van de friterie. In dit recept gebruiken we bier als smaakmaker, maar koken in water of wijn is ook mogelijk. Variaties van “Moules frites” kunnen gemaakt worden d [...]

Boontjes koken

In deze les gaan we sperzieboontjes koken. Altijd gezellig, want de boontjes moeten eerst gedopt. Ook zijn boontjes een klassieker in de Franse keuken, bijvoorbeeld bij een entrecote. Een corollarie hiervan is Twans gerecht ‘aardappels-vlees-groente’. Pak de boontjes. Was de boontjes. Dit gaat makkelijk in een vergiet. Neem de boontjes af (of [...]