Gestoomde broodjes

Twan heeft met Kerst het deeg van gestoomde broodjes gemaakt. Theresa heeft de vulling gemaakt. Het was een leuke bezigheid en echt teamwerk.

In Nederland staan gestoomde broodjes bekend als ‘broodje bapao’, een naam afgeleid van het Indonesische `bakpao’. Bakpao betekent letterlijk broodje vlees, dus op een of andere manier is daar een extra woord 'broodje' aan toegevoegd geraakt in de spreektaal.

Er hoeft niet per se vlees in de broodjes. Wij hadden een geweldige vulling gemaakt van enoki en shimeji paddestoelen, madame jeannette en sojasaus. Heerlijk pittig en smaakvol.

Het recept heb ik van een vriend gekregen.

Ingrediënten voor 22 stuks:

Bereidingswijze:

  1. Gist oplossen in water. Bloem, suiker en melk mengen, samenvoegen met gistoplossing.
  2. Vervolgens goed kneden. Eerst is het lange tijd een heel plakkerige smurrie door het suiker, maar hoe beter het gekneed wordt, hoe meer het deeg wordt. Als het echt te plakkerig blijft kun je ook altijd nog wat bloem toevoegen. Begin dan met een ‘handje’ bloem (pak met je hand een hoeveelheid deeg als makkelijk te pakken is) en kneed dat er doorheen. Dan kun je kijken wat het effect daarvan is en kan je eventueel meer toevoegen.
  3. Laat het deeg vochtig/warm laten rijzen, afhankelijk van de temperatuur 4-6 uur.
  4. Lange rol van het deeg maken en in kleine stukken snijden. Zo’n 22, aangezien elk van de stukken een broodje wordt.
  5. Dan stukken neerleggen op afgesneden zijde en plat duwen zodat het rondjes worden. Met een deegroller aan de buitenste zijden het deeg platter maken, terwijl het dikker blijft in het midden van het rondje.
  6. Vullen van de broodjes: deegrondje in handpalm leggen, vormen als een kommetje en dan de vulling in het midden leggen zodat deze er niet uit kan lopen. Met vingers vervolgens de bovenzijde dichtknijpen.
  7. In een stoompan de broodjes stomen, ongeveer 15 minuten. Van tevoren bakpapier aan onderzijde aanbrengen voorkomt dat het deeg aan de onderzijde kapot scheurt als je de broodjes uit de pan haalt.
  8. Vervolgens tijd voor nom, nom, nom!

Terug naar receptoverzicht