Gewokte Chinese groentes met knoflook
Wokken doe je snel op hoog vuur. Groenten blijven dan lekker knapperig. Wel moet je er met je aandacht bij zijn want het gaat hard. Chef Twan heeft laatst groenten van bij de Chinese supermarkt gewokt. Op de foto is de groente te zien die in Nederland als morning glory of als kankun verkocht wordt.
We hebben deze groente op de simpelste traditionele manier bereid, met zout en knoflook. Deze bereidingswijze kan je op de meeste andere groene groentes uit de Chinese supermarkt toepassen, zoals hamchoi, paksoi. Je gebruikt bij Chinees wokken behoorlijk wat olie. Dit is vooral om de hitte te geleiden. Je gebruikt olie dat een hoge temperatuur kan bereiken (zonnebloemolie, pindaolie, ganzenvet etc).
- Pak een paar teentjes knoflook (2 teentjes knoflook per persoon).
- Snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Pak de groente en was deze.
- Bij morning glory kun je ervoor kiezen wel of niet de stengels te eten. De bladeren zijn spinazie achtig dus vooral voor de structuur van je gerecht maakt dit uit. Als je voor knapperig gaat, dan snijd je alleen het kontje eraf en hak de groente in delen. Als je voor smeuigheid gaat, dan pluk je de bladeren van de stengels (dit is zoals op de foto).
- Zet de wok op hoog vuur aan. Let goed op, als de wok heet begint te worden voeg je een flinke scheut olie toe en als de olie heet is (niet zo heet dat het walmt, dan is de olie te heet) voeg je gelijk de knoflook toe. De knoflook frituurt nu.
- Blijf de knoflook rondscheppen in de wok tot het goudbruin is en voeg dan geleidelijk de groente toe aan de wok zodat de temperatuur hoog blijft.
- Blijf rondscheppen en groente toevoegen tot alle groente gaar is.
- Zet het vuur uit en serveer de groente op een bord.