Boontjes koken
In deze les gaan we sperzieboontjes koken. Altijd gezellig, want de boontjes moeten eerst gedopt. Ook zijn boontjes een klassieker in de Franse keuken, bijvoorbeeld bij een entrecote. Een corollarie hiervan is Twans gerecht ‘aardappels-vlees-groente’.
- Pak de boontjes.
- Was de boontjes. Dit gaat makkelijk in een vergiet.
- Neem de boontjes af (oftewel, dop de boontjes). Dit is één van Twans lievelingsdingen om te doen.
- Zet het water op in de waterkoker, ongeveer 1,5 liter.
- Wacht tot het water is gekookt. Doe het water in de pan en steek het vuur aan onder de pan.
- Pak het zout. Doe een ‘snuf’ zout in de pan. Dit betekent, dat je de zoutkoker ongeveer 2 seconden helemaal ondersteboven houdt boven de pan.
- Doe de boontjes in de pan en roer het door met een houten lepel.
- Wanneer het water kookt, doe je het vuur lager zodat het water net blijft koken.
- Kook de boontjes ongeveer 8 minuten.
- Controleer of de boontjes gaar zijn door er eentje te proeven. Ze moeten gaar proeven en een beetje knapperig.
- Giet het water af, dit kan ook in een vergiet.
- Geniet van je heerlijke boontjes! Op de foto zie je dat de boontjes die Twan heeft gekookt zijn toegevoegd aan een salade van herfstpaddestoelen, spinazie en mozzarella.