Hotpot

Bij Chinees hotpotten staat er een pan kokende bouillon op tafel. Vervolgens laat je de gewenste ingrediënten in de pan vallen. Na korte tijd koken vis je ze eruit en eet je ze met een sausje. De hotpot, ofwel Chinese fondue, schijnt ontstaan te zijn in de Sichuan provincie. De cuisine uit deze provincie is kenmerkelijk bijzonder pittig. Het hotpotten wordt hier gedaan in bouillon waar de rode pepers in ronddrijven. De gezelligheid van het hotpotten zorgde ervoor dat het door heel China razend populair werd. Inmiddels kent elke provincie haar eigen bouillonspecialiteiten ervoor.

Om de bouillon aan de kook te houden wanneer de pan op tafel staat heb je een brandertje nodig met een pannenhouder, of een elektrische kookplaat. De bereiding houden we simpel door kant en klare bouillon te gebruiken. De volgende ingrediënten kun je bij de meeste plaatselijke toko’s halen voor je eigen hotpot.

Daarnaast zet je op tafel een sauzenbar neer. Het bestaat uit enkele standaard sauzen uit de Chinese keuken. Ieder maakt in een kommetje een eigen mix naar smaak. De sauzenbar bestaat bijvoorbeeld uit:

De voorbereiding van de hotpot is als volgt:

  1. Breng ongeveer 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker.
  2. Zet de hotpotpan op het vuur (dit kan in de keuken) en doe het kokende water in de pan.
  3. Voeg de bouillon toe, roer door en breng weer aan de kook.
  4. Snijd de ingrediënten waarvoor dit nodig is: de groentes, tofu en paddestoelen. Plaats dit in schalen naast de hotpotpan.
  5. Bereid de garnering voor, grof gesneden bosui en koriander.
  6. Laat iedereen een eigen saus bereiden uit de sauzenbar en de garnering.
  7. Verplaats de pan hete bouillon naar de eettafel, op het brandertje of de kookplaat.

De rest van de avond kun je in een gemoedelijk tempo hapjes koken en uit de bouillon vissen. Superleuk!!

Terug naar receptoverzicht